Health alert: 6+1 τρόποι για να ρυθμίσεις την υπέρταση & να βελτιώσεις την υγεία σου

Η υψηλή πίεση ταλαιπωρεί πολύ κόσμο,κυρίως μεσήλικες,ενώ κάποιες φορές και η κληρονομικότητα παίζει τον ρόλο της,με αποτέλεσμα να παρατηρείται και σε νεαρά άτομα μια προδιάθεση.Τις περισσότερες φορές είναι μια κατάσταση απόλυτα ελεγχόμενη,σε αρκετές περιπτώσεις ωστόσο,οι συνέπειες μπορεί να είναι καταλυτικές για την ζωή του ατόμου.

Αρχικά,υπέρταση  είναι η κατάσταση κατά την οποία οι τιμές της αρτηριακής πίεσης του ατόμου είναι πάνω από τις φυσιολογικές.Αρτηριακή ονομάζουμε την πίεση που ασκεί το αίμα μας στα τοιχώματα των αρτηριών,οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα.

Αν έχεις παρατηρήσει υψηλή πίεση για αρκετό διάστημα,δεν πρέπει να το αμελήσεις.Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει δίνοντάς σου την σωστή κατεύθυνση,θα σε παραπέμψει για εξετάσεις και θα διαγνώσει έγκαιρα το οποιοδήποτε πρόβλημα.Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την κατάσταση για να μπορέσεις να την διορθώσεις άμεσα.

Άλλαξε την διατροφή σου
Σε πολλές φάσεις της ζωή μας τυχαίνει να ξεφεύγουμε διατροφικά,πρέπει όμως να ξέρουμε πότε να επιστρέψουμε σε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.Αν βέβαια,ο τρόπος ζωή σου είναι μονίμως μέσα στο junk food,τότε η αλλαγή θα σε σοκάρει,αλλά θα σε σώσει!Φρούτα,λαχανικά,όσπρια και κόκκινο κρέας με μέτρο,είναι οι ιδανικές επιλογές για εσένα.Απόφυγε τα πολλά ζυμαρικά,τα άνευ λόγου δημητριακά και τα γλυκά.

Αλάτι τέλος
Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να συνηθίσεις να τρως άνοστο φαγητό,σε περιπτώσεις βαριάς υπέρτασης όμως,είναι η μόνη λύση να ρυθμίσεις την αρτηριακή σου πίεση και να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής.Μπορείς να το κόψεις σταδιακά ή να το μειώσεις,η αλήθεια είναι όμως,πως μετά από λίγο καιρό θα συνηθίσεις την απουσία του και θα καταλάβεις την πραγματική γεύση της κάθε τροφής.Σκέψου τα μωρά που τον πρώτο χρόνο ζωής δεν τρώνε αλάτι.Μαθαίνουν να τρώνε γευστικό φαγητό και δεν τους λείπει το αλάτι αφού δεν γνωρίζουν την γεύση του.Μην ξεχνάς πως πολλές τροφές περιέχουν κρυμμένο αλάτι,οπότε το έξτρα στην περίπτωσή σου δεν είναι επιλογή.

Καφές και αλκοόλ με μέτρο
Έχει παρατηρηθεί πως ο καθημερινός καφές για ένα άτομο με υπέρταση,δεν αφήνει την καλύτερη...επίγευση στον οργανισμό.Ένας εσπρέσο για παράδειγμα,αποτελεί την χειρότερη επιλογή γιατί μπορεί σε δευτερόλεπτα να εκτοξεύσει τους παλμούς στα ύψη.Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ,η κατανάλωση του οποίου μπορεί μακροχρόνια να προκαλέσει υπέρταση.Αυτό φυσικά,δεν ισχύει για όλους,οπότε η κατανάλωση και των δυο με φειδώ είναι επιτακτική.

Όχι στο τσιγάρο
Ειλικρινά,τι καλό μπορεί να βγει από το κάπνισμα;Τίποτα.Όπως θα ελαττώσεις τον καφέ και το αλκοόλ,είναι ευκαιρία να ελαττώσεις και το κάπνισμα και στο τέλος να το κόψεις εντελώς.Θα ξανανιώσεις!

Ρύθμιση του βάρους
Ένα σώμα για να λειτουργεί καλύτερα πρέπει να έχει ένα υγιές βάρος.Το body shaming δεν έχει θέση εδώ,καθώς μιλάμε για θέμα υγείας.Ο οργανισμός δεν πρέπει να επιβαρύνεται με επιπλέον κόπο.Η καρδιά μας πρέπει να είναι δυνατή και σε φόρμα για να ανταπεξέλθει σωστά.Στα υπερτασικά άτομα,η απώλεια κιλών και η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους επιβάλλεται.

Γυμνάσου
Βάλε στην ζωή σου την άσκηση και τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά εντός και εκτός οργανισμού.Θα νιώσεις ευεξία,θα έχεις πιο λαμπερό δέρμα,πιο σφιχτό κορμί,η καρδιά σου θα λειτουργεί καλύτερα και πιο σταθερά,θα κοιμάσαι καλύτερα και θα αυξήσεις τις αντοχές σου.Η αρτηριακή σου πίεση θα ρυθμιστεί ευκολότερα και θα είσαι πιο υγιής.Αν δεν είσαι ο τύπος που θα πάει στο γυμναστήριο,μισή ώρα περπάτημα την ημέρα θα σου αλλάξει την ζωή.

Βάλε την ηρεμία στην ζωή σου
Αν είσαι αγχώδης τύπος,απλά σταμάτα.Το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε όλες τις καταστάσεις και δεν ωφελεί πουθενά.Η γαλήνη και η ψυχραιμία πρέπει να γίνουν φίλες σου,όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζεις.Πρέπει να το καταφέρεις!

- Να θυμάσαι πως πρέπει να μετράς την πίεσή σου συχνά και ίσως χρειαστεί να λάβεις φαρμακευτική αγωγή,η οποία σχεδόν ποτέ δεν διακόπτεται,απλώς αλλάζει το χορηγούμενο σκεύασμα.
- Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία,η φυσιολογική πίεση για τους άντρες είναι μέχρι 140 η συστολική και μέχρι 90 η διαστολική,ενώ για τις γυναίκες μέχρι 120 η συστολική και μέχρι 80 η διαστολική.Προσοχή,κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και μπορεί να έχει τις δικές του φυσιολογικές τιμές,συνήθως χαμηλότερες από τις προαναφερθείσες.


Φρόντισε τον εαυτό σου,το αξίζεις!