Θηλασμός & εγκυμοσύνη: Κι όμως συμβαίνει πιο εύκολα από όσο φαντάζεσαι

Μύθοι που σέρνονται και σέρνονται από στόμα σε στόμα μέχρι να φτάσουν και στα δικά σου αυτιά,υπάρχουν πολλοί.Ένας από αυτούς είναι όχι μόνο προς κατάρριψη,αλλά και επικίνδυνος αν δεν είσαι σε φάση για μια ακόμη εγκυμοσύνη.

Θηλάζεις;Μην ανησυχείς,κάνε ελεύθερα έρωτα με τον σύντροφό σου,σε προστατεύει ο θηλασμός.

Τι λες φίλη;Που το άκουσες αυτό;Γιατί αν ρωτούσες την γιαγιά σου,μέχρι και εκείνη θα σου έλεγε ότι ενώ θήλαζε τον μπαμπά σου,σε λιγότερο από 2 μήνες έμεινε έγκυος στην θεία σου.Ή κάποια παρόμοια ιστορία θα είχε να σου πει.Σε κάποιους φαίνεται λογικό ένα σώμα που έφερε στον κόσμο ένα παιδί να δημιουργεί ένα είδος προστασίας,ώστε να μην επαναληφθεί τόσο σύντομα κάτι τόσο μεγαλειώδες,αλλά...απλώς δεν είναι αλήθεια.


Είναι γεγονός πως το διάστημα που θηλάζεις όπως είναι φυσιολογικό,η ωορρηξία σου θα περάσει από διάφορα στάδια μέχρι να επανέλθει ο οργανισμός στην πρότερή του κατάσταση,να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα των ορμονών και ο κύκλος σου.Συγκεκριμένα,η ορμόνη προλακτίνη που ευθύνεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος,εμποδίζει την ορμόνη FSH να ενεργοποιήσει την απελευθέρωση των ωοθυλακίων.Αυτό σημαίνει πως χωρίς αυγουλάκι προς γονιμοποίηση,δεν γίνεται γονιμοποίηση,αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Σε μερικές γυναίκες,ακόμη κι αν θηλάζουν,ο οργανισμός επανέρχεται πιο γρήγορα από όσο πιστεύει κανείς.Θα έχεις ακούσει κάποια φίλη σου που η περίοδός της επανήλθε σε 40 μέρες μετά τον τοκετό και σε άλλη έξι μήνες μετά ή και περισσότερο.Μετά την γέννα όμως,δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα ξεκινήσεις να έχεις ωορρηξία.

Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως γυναίκες που θηλάζουν κάθε τέσσερις ώρες την ημέρα και κάθε έξι ώρες την νύχτα,έχουν λιγότερες πιθανότητες για μια επικείμενη εγκυμοσύνη.Ξεχνάνε όμως,πως ο θηλασμός δεν έχει ωράριο και πρέπει να γίνεται ελεύθερα σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού.

Για να μην μπεις στην διαδικασία λοιπόν,να μετράς γόνιμες ημέρες για να τις αποφύγεις,απλά χρησιμοποίησε προστασία για να είσαι ήσυχη.Ο γυναικολόγος σου θα σου υποδείξει την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης για σένα,ακόμη κι αν θηλάζεις.


Μέχρι να είσαι έτοιμη για ακόμη ένα παιδάκι,θήλασε όσο περισσότερο μπορείς,όπου μπορείς.Κι αν θελήσεις κι άλλο παιδάκι μπορείς να κάνεις tandem ,δηλαδή να θηλάζεις
τα παιδιά σου ταυτόχρονα.


Ο θηλασμός είναι αγάπη,να το θυμάσαι παρά τις δυσκολίες.