Εδώ θα δούμε διεξοδικά,ποιες τροφές πυροδοτούν τον πονοκέφαλο και την ημικρανία.
Η τυραμίνη σχηματίζεται από την διάσπαση των πρωτεϊνών καθώς ένα τρόφιμο ωριμάζει.Σε γενικές γραμμές,όσο περισσότερο ωριμάζει ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες,τόσο περισσότερη τυραμίνη περιέχει.Η ποσότητα τυραμίνης στα τυριά διαφέρει δραματικά λόγω των διακυμάνσεων στην επεξεργασία,ζύμωση,ωρίμανση,υποβάθμιση ή ακόμη και της βακτηριακής μόλυνσης.
Για τα άτομα που λαμβάνουν αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης για να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο,είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφεύγουν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη,όπως τα παλαιωμένα τυριά,το κόκκινο κρασί,τα αλκοολούχα ποτά,καθώς και ορισμένα επεξεργασμένα κρέατα,καθώς μπορεί να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Αλκοόλ: Η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται όταν πίνεις αλκοόλ.Μερικοί επιστήμονες κατηγορούν τον πονοκέφαλο σχετικά με τις προσμίξεις ή τα υποπροϊόντα που παράγονται καθώς ο οργανισμός μεταβολίζει το αλκοόλ.Το κόκκινο κρασί,η μπύρα,το ουίσκι και η σαμπάνια,είναι τα πιο κοινώς αναγνωρισμένα ποτά που προκαλούν πονοκέφαλο.
- Πρόσθετα στα τρόφιμα: Τα συντηρητικά που περιέχονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο.Τα πρόσθετα,όπως τα νιτρικά άλατα,διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία,προκαλώντας πονοκέφαλο σε μερικούς ανθρώπους.
- Κρύα φαγητά: Τα κρύα φαγητά ίσως πυροδοτήσουν την εμφάνιση πονοκεφάλου σε μερικά άτομα.Αυτό είναι πιθανότερο να συμβεί σε υπερθέρμανση μετά από έντονη άσκηση ή σε υψηλές θερμοκρασίες.Ο πόνος,ο οποίος είναι αισθητός στο μέτωπο,κορυφώνεται στα 25 με 60 δευτερόλεπτα,και μπορεί να διαρκέσει αρκετά δευτερόλεπτα ή 1-2 λεπτά.
Πάνω από το 90% των ατόμων που υποφέρουν από ημικρανία,αναφέρουν υπερευαισθησία στο παγωτό και τις κρύες ουσίες.
Άλλες τροφές
Οι συγκεκριμένες αναφέρθηκαν από άτομα που πάσχουν από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες,ως αιτίες που προκαλούν τον πόνο.
- Φιστίκια,φυστικοβούτυρο,άλλα είδη ξηρών καρπών και σπόροι
- Πίτσα
- Τηγανιτές πατάτες και προϊόντα που τις περιέχουν
- Συκώτια και άλλα οργανικά κρέατα
- Καπνιστό ή αποξηραμένο ψάρι
- Ψωμί μαγιάς,φρέσκα ψημένα προϊόντα ζύμης (ντόνατς,κέικ,σπιτικό ψωμί και rolls)
- Ψωμί,κράκερς και γλυκά που περιέχουν τυρί
- Κάποια φρέσκα φρούτα όπως ώριμες μπανάνες,εσπεριδοειδή,παπάγια,κόκκινα δαμάσκηνα,βατόμουρα,ακτινίδιο,ανανάς
- Αποξηραμένα φρούτα (σύκα,σταφίδες,χουρμάδες)
- Σούπες με βάση ζωμό κρέατος (όχι σπιτικός)
- Γαλακτοκομικά προϊόντα,κρέμα γάλακτος,γάλα βουτύρου,γιαούρτι
- Καφεΐνη που περιέχεται σε σοκολάτα και κακάο.Ροφήματα όπως ο καφές,το τσάι και οι κόλες.Επίσης,σε ορισμένα φάρμακα.
- Η ασπαρτάμη και άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
- Μπλε τυριά
- Μπρι
- Τσένταρ
- Ροκφόρ
- Φέτα
- Μοτσαρέλα
- Παρμεζάνα
- Κίτρινο κασέρι
- Ελβετικό
- Muenster
- Λιωμένο τυρί κρέμα
Άλλα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα τυραμίνης είναι τα παλαιωμένα,κονσερβοποιημένα,παστά επεξεργασμένα κρέατα,ορισμένα είδη φασολιών όπως η φάβα,τα κρεμμύδια,οι ελιές,τα τουρσιά,το αβοκάντο,οι σταφίδες,οι κονσερβοποιημένες σούπες και τα καρύδια.
- Χοτ-ντογκ
- Ζαμπόν
- Λουκάνικο
- Μπέικον
- Deli-style κρέατα
- Πεπερόνι
- Άλλα αλίπαστα ή επεξεργασμένα κρέατα
- Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά
- Όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) : Είναι ένα συντηρητικό/ενισχυτικό γεύσης που βρίσκεται στη σάλτσα σόγιας,σε Ασιατικά τρόφιμα και σε ποικιλία συσκευασμένων τροφίμων.
Συμπτώματα πονοκεφάλου που προκαλείται από συντηρητικά
Τα περισσότερο συμπτώματα ξεκινούν 20-25 λεπτά μετά την κατανάλωση των τροφών με συντηρητικά.Αυτά είναι:
- Πίεση στο στήθος
- Σφίξιμο και πίεση στο πρόσωπο
- Αίσθημα καύσου στον θώρακα,στον λαιμό και τους ώμους
- Ερυθρότητα στο πρόσωπο
- Ζαλάδα
- Πονοκέφαλος στην πρόσθια επιφάνεια ή τις πλευρές του κεφαλιού
- Κοιλιακή δυσφορία