Food mood: 5 ευεργετικές ιδιότητες της κανέλας για να γίνει αγαπημένο σου superfood

Ένα από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά είναι η κανέλα.Την χρησιμοποιούμε σε καθημερινή σχεδόν βάση,έχει υπέροχο άρωμα και αποτελεί λατρεμένο superfood.Ταιριάζει με φρούτα,με τα γλυκά,συνοδεύει τον καφέ μας και την προτιμούμε και στο μαρινάρισμα των κρεάτων.

Η κανέλα βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού δέντρων του γένους Κιννάμωμον (Cinnamorum).Αληθινή κανέλα ωστόσο,θεωρείται το κιννάμωμον το γνήσιον ή αλλιώς η κανέλα Κεϋλάνης,η οποία είναι πιο καθαρή,διαφέρει ελαφρώς στο χρώμα και μυρίζει πολύ πιο έντονα.Εννοείται πως είναι και πιο ακριβή για τους παραπάνω λόγους.

Η κανέλα καταναλώνεται από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα,η χρήση της έγινε συχνότερη στην αρχαία Αίγυπτο.Στον Μεσαίωνα είχε ιατρική χρήση και οι γιατροί την σύστηναν για τον πονόλαιμο και την ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Σήμερα,είτε καθαρή είτε λιγότερη καθαρή,η κανέλα συχνά είναι το πιο δημοφιλές μπαχαρικό,καθώς κονταροχτυπιέται με το μαύρο πιπέρι για την πρώτη θέση.Παρουσιάζει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας,αρκεί η κατανάλωσή της να γίνεται με μέτρο.

Ασπίδα για τις λοιμώξεις και τις ιώσεις
Η κανέλα έχει αντιμικροβιακή δράση και αποτελεί φυσικό αντιμυκητησιακό και αντιβιοτικό ενάντια στις ιώσεις και τις λοιμώξεις.Τονώνει το ανοσοποιητικό,ενώ τα έλαιά της πολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν εξανθήματα και δυσλειτουργίες στο πεπτικό σύστημα.Κάποιες έρευνες έδειξαν πως η κατανάλωσή της,ίσως μειώνει τις πιθανότητες της μετάδοσης του ιού HIV.

Πρόληψη ή αντιμετώπιση της Candida
Οι μυκητιάσεις ταλαιπωρούν σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού.Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός γνωστός ως Candida Albicans,επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού.γι' αυτό και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.Σε φυσιολογικά επίπεδα,ο μικροοργανισμός αποτελεί φυσιολογική χλωρίδα για το έντερο,όταν όμως τα βακτήρια που συντελούν στην καταπολέμησή του,μειωθούν για κάποιο λόγο,τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά.Ο μύκητας πολλαπλάσιάζεται στο παχύ έντερο,απελευθερώνει τοξίνες και προκαλεί μια σειρά συμπτωμάτων,όπως φαγούρα,κράμπες και κολπίτιδες στις γυναίκες.

Έρευνές έχουν δείξει πως η κατανάλωση εκχυλίσματος κανέλας και των ελαίων της,προλαμβάνει και κάποιες φορές αντιμετωπίζει σημαντικά την μυκητίαση.Η κανέλα επίσης,μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα,το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο για μόλυνση από την Candida.

Πολεμά τις αλλεργίες
Οι ήπιες αλλεργίες δεν είναι ανησυχητικές,όταν όμως πάσχουμε από σοβαρές αλλεργίες,πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί.Η κανέλα λοιπόν,σύμφωνα με έρευνες,μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν κρίσεις άσθματος αν την καταναλώνεις συχνά και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σου.

Καθαρό δέρμα
Η κανέλα όπως προαναφέραμε,αποτελεί φυσικό αντιμικροβιακό,αντιβακτηριακό και καταπολεμά τις αλλεργίες.Η χρήση ελαίων κανέλας μπορεί να βοηθήσει το δέρμα μας να καθαρίσει από κοκκινίλες,πρηξίματα και στίγματα.Ο συνδυασμός της κανέλας με μέλι,καταπολεμά την ακμή.

Λευκά δόντια
Αφού εξοντώσει όλα τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα και αποτελούν κίνδυνο για την υγιεινή μας,η κανέλα θα κάνει τα δόντια μας πιο λευκά και μάλιστα,με φυσικό τρόπο.Δοκιμασέ την σαν οδοντόκρεμα και θα δεις τα αποτελέσματα!

Tips: 
  • Αν σου αρέσει το τσάι,ένα ξυλάκι στο φλιτζάνι σου θα κάνει την διαφορά.
  • Μια φέτα ψωμί με μέλι και κανέλα αποτελεί ιδανικό θρεπτικό πρωινό.Εναλλακτικά,βάλε λίγη κανέλα στα δημητριακά σου.
  • Προσοχή στις ποσότητες κατανάλωσης της κοινής κανέλας,ιδιαιτέρως στην εγκυμοσύνη,καθώς μπορεί να είναι τοξική.Μόνο η καθαρή κανέλα Κεϋλάνης μπορεί να καταναλώνεται πιο συχνά λόγω των ιδιοτήτων της.