Let the music play: 5 λόγοι που η μουσική βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Η μουσική είναι γύρω μας κάθε στιγμή της ημέρας.Έχουμε συνδέσει ολόκληρες περιόδους της ζωής μας με κομμάτια που ακούγαμε το συγκεκριμένο διάστημα.Πώς όμως μας επηρεάζει η μουσική εγκεφαλικά και πνευματικά;

Η απαλή μουσική μας κάνει πιο δημιουργικούς και συγκεντρωτικούς
Πόσες φορές έβαλες ένα κομμάτι ή άνοιξες απλά το ραδιόφωνο,όταν είχες κάτι να κάνεις και ήθελες να πάρεις ιδέες;Η μουσική αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.Ειδικότερα,η χαμηλή μουσική αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και μας κάνει να επεξεργαζόμαστε καλύτερα τις πληροφορίες που λαμβάνουμε.Το αντίθετο ισχύει για την δυνατή μουσική και τους θορύβους.Ο εγκέφαλος βρίσκεται σε σύγχυση και επηρεάζεται αρνητικά.

Μας κάνει να αντιδρούμε διαφορετικά στα συναισθήματα
Δεν αισθάνονται απέραντη ευτυχία όσοι ακούν ένα χορευτικό τραγούδι,ούτε απέραντη θλίψη όσοι ακούν ένα ενορχηστρωμένο κομμάτι με πιάνο.Ο λόγος;Δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο ακούγοντας μουσική κι αυτό γιατί άλλοι την νιώθουμε,ενώ άλλοι όχι.Ένας εγκέφαλος που νιώθει βαθύ συναίσθημα για την μουσική που ακούει θα την κατατάξει εύκολα ως ευχάριστη ή δυσάρεστη.Ένας εγκέφαλος που απλά ακούει την μουσική χωρίς να δένεται με αυτήν,δεν έχει λόγο να διαμορφώσει τέτοια άποψη.

Διαμορφώνει το πνευματικό μας επίπεδο
Τι γνώμη έχεις βλέποντας ένα άτομο να ακούει κλασική ή heavy metal μουσική;Τα στερεότυπα δεν ισχύουν πάντα όσον αφορά την μουσική,αφού σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί διέξοδο από τα προβλήματα της καθημερινότητας.Έχουν γίνει διάφορες έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα και σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα έχουν μεγάλες ομοιότητες χωρίς μεγάλες αποκλίσεις.

  • Όσοι επιλέγουν την κλασική,την όπερα,την jazz και την blues είναι άνθρωποι δημιουργικοί,εξωστρεφείς,αλλά και ρομαντικοί.
  • Όσοι αγαπούν την soul μουσική είναι πολύ ευγενικοί,πολύ αγαπητοί σαν άνθρωποι και δημιουργικοί.
  • Οι φίλοι της ραπ μουσικής έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και μεγάλη εξωστρέφεια
  • Όσοι προτιμούν την ρέγκε είναι πιο χαλαροί,με υψηλή αυτοεκτίμηση,δεν εργάζονται πολύ και είναι ευγενικοί.Αντίθετα,όσοι όσοι ακούν Indie μουσική έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση,δεν αποτελούν πρότυπα ευγένειας και επίσης δεν εργάζονται πολύ.
  • Οι λάτρεις της ποπ μουσικής έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση,συχνά είναι εργασιομανείς,αλλά στερούνται δημιουργικότητας.
  • Οι οπαδοί της ροκ και της heavy metal μουσικής είναι πιο χαλαροί σαν άνθρωποι,τους χαρακτηρίζει η δημιουργικότητα,αλλά κρατούν τις αποστάσεις τους και έχουν μια τάση για εσωστρέφεια.
Αυξάνει την νοημοσύνη μας
Αν δεν παίζεις κάποιο μουσικό όργανο,θέλεις όμως να βελτιώσεις την πνευματική σου ευελιξία,μπορείς να ξεκινήσεις την εκμάθηση κάποιου ακόμη και τώρα.Φυσικά,καλό είναι να ξεκινάμε μαθήματα μουσικής σε μικρή ηλικία.Δεν είναι τυχαίο που σε αρκετές περιπτώσεις,οι γνώστες μουσικής έχουν έφεση και στις μαθηματικές επιστήμες.Ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευέλικτος,κατανοεί ευκολότερα τις πληροφορίες που δέχεται και τις εξελίσσει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Δεν κουραζόμαστε τόσο γρήγορα όταν αθλούμαστε
Όταν ασκούμαστε,συνηθίζουμε να ακούμε μουσική για να αποκτήσουμε ρυθμό και να περάσουμε την ώρας μας ευχάριστα.Όταν κουραζόμαστε,ο εγκέφαλος δίνει το σήμα για να σταματήσουμε και να ξεκουραστούμε.Η μουσική λοιπόν,μας αποσπά την προσοχή θετικά,με αποτέλεσμα να αντέχουμε περισσότερο.Έτσι,η ενέργεια που καταναλώνουμε,εξασθενεί με πιο αργό ρυθμό και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο πρόγραμμά μας.

Για οποιοδήποτε λόγο και να ακούς μουσική,όποιο είδος κι αν σε εκφράζει,μην ξεχνάς πως η μουσική είναι μέσα μας και είναι συναίσθημα.