Challenge Accepted: Πώς να κάνεις το παιδί σου αυτόνομο και ανεξάρτητο σε κάθε στάδιο της ζωής του

Τα παιδιά ποτέ,μα ποτέ,δεν σταματάνε να ζητάνε τα πάντα από σένα.Πρέπει ανά πάσα στιγμή να ξέρεις πού εξαφανίστηκε η αγαπημένη τους μπλούζα,πού στο καλό πήγε το αυτοκινητάκι ή η κούκλα τους,να τους φτιάξεις το τοστ που τόσο τους αρέσει όποτε αυτά το ζητήσουν,και γενικά,να είσαι έτοιμη να κάνεις ό,τι θελήσουν,όποτε το θελήσουν,χωρίς καμία διαμαρτυρία.

Ναι,θα τα κάνεις όλα αυτά,αλλά θα τα κάνεις όταν δεν μπορούν να τα κάνουν μόνα τους.Αν είσαι ακόμη στην αρχή,μπορείς να βοηθήσεις το παιδί σου να γίνει ανεξάρτητο και να φροντίζει τον εαυτό του σιγά σιγά όλο και περισσότερο.Αν όμως το παιδί σου,επειδή ακριβώς είναι καλομαθημένο,έχει αρχίσει να γίνεται λίγο κακομαθημένο,πρέπει να κινηθείς στρατηγικά.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δώσεις στο παιδί σου τα κατάλληλα εφόδια και κίνητρα για να αποκτήσει αυτονομία.Φυσικά,ως μητέρα θα είσαι πάντα εκεί για να το φροντίζεις (χωρίς να το κακομαθαίνεις) και να ελέγχεις τις καταστάσεις.

Ας δούμε μερικά χρήσιμα tips για να διαμορφώσεις έναν άνθρωπο δυνατό και ανεξάρτητο από κούνια.

Πριν το σχολείο
Αν το παιδί σου είναι λίγο μετά τα τρία και πριν αρχίσει τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο,είναι επιτακτική ανάγκη για σένα πρωτίστως,να του δώσεις να καταλάβει πως μεγάλωσε και πρέπει ορισμένα πράγματα να τα κάνει μόνο του.Δεν είσαι υπηρέτρια,ούτε η νταντά του.

Το παιδί λοιπόν,πρέπει να μάθει να κάνει τα εξής:
- Να κοιμάται στο κρεβάτι του και να το στρώνει καθημερινά
- Να μαζεύει τα παιχνίδια του χωρίς να διαμαρτύρεται
- Να τακτοποιεί τα πράγματά του και να μην απαιτεί από εσένα να του τα δώσεις
- Να είναι σε θέση να φτιάξει ένα απλό σνακ μόνο του ή να επιλέξει ένα φρούτο και να το φάει
- Να ξέρει πώς να βουρτσίζει τα δόντια του και να το κάνει καθημερινά χωρίς εξαίρεση
- Να χρησιμοποιεί μόνο του την τουαλέτα
- Να ακολουθεί το πρόγραμμά του γνωρίζοντας πως είναι για το καλό του

Σημαντικό: Το παιδί πρέπει να γνωρίζει τα προσωπικά του στοιχεία.Το όνομά του,την διεύθυνση του σπιτιού του και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για έκτακτες καταστάσεις.

Προσοχή: Είναι εξίσου σημαντικό να το επιβραβεύεις κάθε φορά που καταφέρνει να μάθει κάτι καινούριο και κυρίως να του μιλάς.Να έχεις υπομονή και ψυχραιμία,καθώς η διδασκαλία ενός παιδιού είναι μακρά και επίπονη διαδικασία και για τους δυο σας.

Στο δημοτικό
Όταν αρχίζει και επισήμως,το "σοβαρό" κομμάτι του σχολείου,είναι συχνό φαινόμενο τα παιδιά να μην μπορούν να ξυπνήσουν την ώρα που πρέπει.Αφού λοιπόν,θα έχεις προσπαθήσει για να έχει μια ρουτίνα καθημερινά,είναι απαραίτητο να του μάθεις και μερικά ακόμα πραγματάκια.

- Να βάζει μόνο του το ξυπνητήρι και να ξυπνάει την ώρα που πρέπει
- Να είναι ευγενικό και πρόσχαρο με τους δασκάλους,τους συμμαθητές του και γενικά να ξέρει πως η ευγένεια θα του προσφέρει πολλά στην ζωή του
- Να ξέρει πως πρέπει να ολοκληρώνει τα μαθήματά του κι ότι αυτό εξυπηρετεί έναν σπουδαίο στόχο:την γνώση
- Να επιλέγει τις δραστηριότητές του εκτός σχολείου και να συζητά μαζί σου για τον προγραμματισμό τους
- Να μάθει να μην παραιτείται μέχρι να επιτύχει τον στόχο του,είτε αυτό αφορά το σχολείο είτε π.χ. το ποδόσφαιρο ή το σκάκι

Μην ξεχνάς πως η καθοδήγησή σου αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι όσο μεγαλώνει το παιδί.Πρέπει να είσαι έτοιμη να ακούσεις την κάθε ανησυχία του παιδιού και κυρίως,να μην τα παρατάς ούτε εσύ,όσο δύσκολη κι αν είναι η καθημερινότητα.

Στην εφηβεία
Αυτό το κομμάτι στο μεγάλωμα ενός παιδιού,αποτελεί ίσως το δυσκολότερο για τους περισσότερους γονείς,καθώς οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί αλλάζουν ριζικά,ενώ οι σχέση τους μπορεί να γίνει ανταγωνιστική.

Αν ήσουν πάντα κοντά στο παιδί σου και μάθατε μαζί πως είναι σημαντικό να συζητάτε,τότε δεν έχεις να ανησυχείς για πολλά πέρα από τα μικρά καθημερινά ως γονιός.

Ο σκοπός,σε αυτήν την περίοδο της ζωής του παιδιού,είναι να νιώσει πως η θέλησή του για αυτονομία έχει την έγκρισή σου και αυτό δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την ρουτίνα του και την σχέση μεταξύ σας.

- Η επιβράβευση,όπως προαναφέρθηκε,παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
- Το παιδί πρέπει να έχει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση,όσο κι αν εσύ διαφωνείς κατά καιρούς με τις επιλογές του.Αν εσύ πχ.είσαι πιο παραδοσιακή και θέλεις να ακολουθήσει κάποιο πιο συντηρητικό επάγγελμα,όπως δικηγόρος ή καθηγητής,μην το αποπάρεις αν θέλει να πάρει μέρος σε διαγωνισμό σχεδίου ή μουσικής.Ίσως να σε εντυπωσιάσει!
- Στα υπόλοιπα σημαντικά,φρόντισε να είναι υπεύθυνο και να ξέρει πότε πρέπει π.χ. να επισκεφτεί τον οδοντίατρο για καθαρισμό ή πότε είναι η σειρά του να σε βοηθήσει με τα πιάτα ή του σούπερ μάρκετ.
- Μην του δίνεις συνεχώς οδηγίες και μην επικρίνεις τις κινήσεις του.Άφησέ το να σου δείξει ότι μεγάλωσε και ξέρει τι κάνει.Θα το εκτιμήσει δεόντως.
- Αν πλησιάζει η ώρα της αποφοίτησής του,ίσως θέλει να κάνει περισσότερα πράγματα από το να διαβάζει και να βγαίνει για καφέ.Μην είσαι αρνητική.Συζήτησε τις επιλογές σας και μάθε τι σκέφτεται.
- Αν θέλει π.χ. να μαζέψει χρήματα για τις διακοπές του και θέλει να βρει περιστασιακά δουλειά,επιβράβευσε το κίνητρό του και την επιθυμία του να εργαστεί από τόσο μικρή ηλικία για να πραγματοποιήσει τον στόχο του.Επιβεβαίωσε όμως,πως οι συνθήκες στο μέρος που θέλει να εργαστεί είναι οι κατάλληλες.
- Αν πιστεύει πως θα αυτονομηθεί βγάζοντας δίπλωμα αυτοκινήτου,ξέρεις κάτι;Έχει δίκαιο.Μπορεί εσύ να φοβάσαι για την ασφάλειά του,αλλά μην έχεις την απαίτηση το παιδί σου να περιμένει να το αποδεχτείς όταν γίνει 40.Άσε που θα σε διευκολύνει κιόλας με τις μετακινήσεις του. 
- Θύμισέ του (και αποδέξου και εσύ) πως αφού μεγάλωσε,πρέπει να έχει το δικό του πορτοφόλι.Όσα χαρτζιλίκι τυγχάνει να του δίνεις εσύ και όσα συγκεντρώνει από τις περιστασιακές του δουλειές,είναι όσα θα έχει και δεν θα ζητάει περισσότερα.

Μην ξεχνάς: Το γεγονός πως θα καθοδηγείς από μακριά το παιδί σου,δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα είσαι μακριά του ή δεν θα κάνετε πράγματα μαζί.Το αντίθετο!Απλώς,δεν θα κάνεις κατάχρηση εξουσίας επειδή έχεις τον ρόλο του γονιού.

Όσο δύσκολα κι αν σου φαίνονται όλα αυτά,μην ξεχνάς πως μακροχρόνια θα σου χαρίσουν το καλύτερο δώρο στην σχέση με το παιδί σου.Την εμπιστοσύνη του και την αίσθηση πως ήσουν παρούσα σε όλες τις επιλογές του.Ο γιος ή η κόρη σου,θα είναι ένας άνθρωπος με εσωτερική δύναμη και θέληση να κατακτήσει τον κόσμο χάρη σε σένα!

Και μην στεναχωριέσαι,η ανεξαρτησία των παιδιών δεν σημαίνει την υποτίμηση του δικού σου ρόλου.Όσο κι αν μεγαλώσει το...μωρό σου,θα είσαι για πάντα η μαμά του!