Ring a Bell: Όλα για την Παράλυση του Μπελ + Διάσημοι που αντιμετώπισαν την πάθηση

Η παράλυση του Μπελ είναι μια προσωρινή παράλυση ή αδυναμία του κρανιακού νεύρου.Αυτό το νεύρο ελέγχει τις εκφράσεις του προσώπου,την κίνηση των βλεφάρων και τους μύες του μετώπου και του λαιμού.Πήρε το όνομά της από τον Κάρολο Μπελ,έναν Σκοτσέζο χειρουργό και νευρολόγο,ο οποίος ήταν ο πρώτος που την περιέγραψε το 1829.

Η συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζεται ξαφνικά και επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της μια πλευράς του προσώπου.Η αιτία συχνά είναι άγνωστη,η εμφάνισή της όμως,συνδέεται με κάποιους ιούς,όπως ο απλός έρπητας και ο έρπητας ζωστήρας.Οι κίνδυνοι,μεταξύ άλλων,αφορούν τον διαβήτη,την εγκυμοσύνη και την νόσο του Λάιμ,γνωστή ως βορρελίωση.

Οι στατιστικές δείχνουν πως ένας στους 60-70 ανθρώπους νοσεί από την παράλυση του Μπελ.

Μόλις κάποιος προσβληθεί από την παράλυση,παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία μέσα σε 48 ώρες,ενώ προηγείται πόνος πίσω από το αυτί.
Η παράλυση του Μπελ μπορεί να μοιάζει με εγκεφαλικό επεισόδιο,δεν υπάρχουν όμως άλλα νευρολογικά σημεία ή συμπτώματα.

Πώς επηρεάζει τα μάτια
Οι περισσότεροι με παράλυση του Μπελ,δεν μπορούν να ανοιγοκλείσουν το μάτι στην πλευρά της παράλυσης.Το κάτω βλέφαρο ίσως γυρίσει προς τα έξω,ενώ η πλευρά με την παράλυση αρχίζει να "πέφτει" και ο ασθενής δεν ελέγχει καμία κίνηση.
Επειδή ο μυς που ανοίγει το μάτι,ελέγχεται από ξεχωριστό κρανιακό νεύρο,το μάτι μπορεί να ανοίξει κανονικά.Δυστυχώς όμως,το βλέφαρο μετά δεν μπορεί να κλείσει.Γι' αυτό και πολλοί ασθενείς,αναπτύσσουν κερατίτιδα,μια φλεγμονή που προκαλεί ξηρότητα στα μάτια.

Θεραπεία και Ανάρρωση
Για την ξηρότητα στα μάτια,συνήθως χρησιμοποιούνται οφθαλμικά λιπαντικά,όπως κάποια αλοιφή ή κρέμα,και τεχνητά δάκρυα.Αρκετοί πάσχοντες από παράλυση του Μπελ,κλείνουν το βλέφαρο με κολλητική ταινία,έτσι ώστε όταν κοιμούνται,να παραμένει ενυδατωμένο το μάτι.
Αν συμβεί αυτό που αναφέραμε παραπάνω,δηλαδή το κάτω βλέφαρο να γυρίσει προς τα έξω,ίσως χρειαστεί επέμβαση για να αποκατασταθεί.

Σε αρκετές περιπτώσεις,δίνονται ασκήσεις για το πρόσωπο,οι οποίες βοηθούν στην αποκατάσταση.



Το 80% των ατόμων που έχουν νοσήσει από παράλυση του Μπελ,έχουν αναρρώσει πλήρως σε διάστημα έξι μηνών.

Φυσικά,είναι απαραίτητη η προσοχή στην περιποίηση τω ματιών,καθώς μπορεί να προκληθούν βλάβες που να θέλουν μακροπρόθεσμη αποκατάσταση,ενώ είναι πιθανό να μείνουν ουλές.


Ας δούμε μερικούς σταρ που είχαν ή έχουν την πάθηση και κατάφεραν να την ξεπεράσουν.

Pierce Brosnan
Ο γοητευτικός James Bond ήρθε αντιμέτωπος με την πάθηση όταν ξεκινούσε την καριέρα του κι από τότε έχει αναρρώσει πλήρως.




Sylvester Stallone
Ο αγαπημένος μας "Ρόκυ" γεννήθηκε με την πάθηση.Αν λοιπόν,πάντα απορούσες γιατί φαίνεται λίγο παράξενη η μια πλευρά του προσώπου του ή γιατί μιλάει με αυτόν τον τρόπο,πήρες την απάντησή σου.



Katie Holmes
Η γνωστή ηθοποιός έχει ένα μικρό σμίξιμο στα χείλη από την μια πλευρά του προσώπου της κι αυτό πιθανόν να οφείλεται στην παράλυση του Μπελ.




George Clooney
Ο γόης του Hollywood αντιμετώπισε την ασθένεια στην πιο τρυφερή ηλικία της ζωής του,στο νηπιαγωγείο.Ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει την περίοδο εκείνη "Την χειρότερη της ζωής του".





Ayrton Senna
Ο άσσος της φόρμουλα 1,αντιμετώπισε την πάθηση στα μέσα της δεκαετίας του '80.