Δυσλεξία: Τί είναι & ποια τα συμπτώματα + 5 Διάσημοι που την αντιμετώπισαν

Όλοι και όλες είχαμε ένα συμμαθητή που έδινε προφορικά εξετάσεις,επειδή είχε δυσλεξία.Όχι,η δυσλεξία δεν σε κάνει λιγότερο έξυπνο ούτε επηρεάζει την ζωή σου με τόσο άσχημο τρόπο.Αντιθέτως,τα άτομα με δυσλεξία είναι ιδιαιτέρως δημιουργικά και παρουσιάζουν καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.


Γενικά,η Δυσλεξία ανήκει στις μαθησιακές δυσκολίες και τα άτομα με αυτήν,δυσκολεύονται στο να συντάξουν προτάσεις,να αναλύσουν τις λέξεις και συνεπώς,αντιμετωπίζουν προβλήματα με το διάβασμα και την γραφή.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται λανθασμένα ως τεμπέληδες και αδιάφοροι μαθητές,ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται λίγη παραπάνω προσοχή για να επιταχύνουν μέσα στην τάξη.


Ένα δυσλεκτικό άτομο μπορεί να είναι εξαιρετικά έξυπνο,αλλά λόγω των προβλημάτων που προαναφέραμε,τα πηγαίνει καλύτερα στα προφορικά μαθήματα και αντιμετωπίζει δυσκολίες στα γραπτά.

Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει,περιλαμβάνουν τα εξής:
- Μπορεί να αισθάνεται απομονωμένο και λιγότερο έξυπνο από τα υπόλοιπα παιδιά
- Να έχει αδυναμία προσοχής και να είναι αδέξιο
- Να έχει ζαλάδες και πονοκεφάλους όταν διαβάζει
- Να θέλει να πει κάτι,αλλά να λέει κάτι άλλο,επειδή δεν μπορεί να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του
- Να έχει μειωμένες επιδόσεις στα μαθηματικά και στη μετέπειτα ζωή του σε ότι αφορά αριθμούς και πράξεις
- Να έχει φωτογραφική μνήμη όσον αφορά πρόσωπα και τοποθεσίες,αλλά να δυσκολεύεται στη συνοχή πληροφοριών και γεγονότων
- Εξαιτίας των δυσκολιών του,μπορεί να αποτελέσει θύμα εκφοβισμού ή να προκαλεί το ίδιο φασαρίες για να κερδίσει την προσοχή των γύρω του
- Μπορεί να παρουσιάζει ευαισθησία σε λοιμώξεις,φαγητά και χημικά προϊόντα
- Να κοιμάται πολύ ελαφριά ή πολύ βαριά,ενώ μπορεί να "βρέχει" το κρεβάτι του,ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία
- Αναπτύσσει μέσα του πολύ έντονα το αίσθημα του δικαίου,την ευαισθησία και έχει τάση προς την τελειότητα



Δυσκολίες στην διάγνωση

Η δυσλεξία είναι πολύ κοινή στις μέρες μας,μέχρι πριν αρκετά χρόνια όμως,υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην κατανόηση και την διάγνωσή της.Από όσα έχουν γίνει γνωστά στην διάρκεια της ιστορίας,προκύπτει πως διάσημα πρόσωπα της εποχής τους είχαν δυσλεξία.Μερικά από αυτά ήταν ο Ναπολέων,ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι,ο Τόμας Έντισον,ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Και σήμερα όμως,υπάρχουν αρκετά διάσημα πρόσωπα που ταλαιπωρήθηκαν από την δυσλεξία.


Jennifer Aniston
Η αγαπημένη της Αμερικής ανακάλυψε πως έχει δυσλεξία στην δεύτερη δεκαετία της ζωής της.Τότε κατάλαβε γιατί δυσκολευόταν τόσο στο σχολείο στην ανάγνωση."Αισθάνθηκα πως όλα τα παιδικά μου τραύματα και δράματα,έχουν εξήγηση.",είπε αργότερα.


Steven Spielberg
Ο διάσημος σκηνοθέτης δεν γνώριζε ότι έχει δυσλεξία μέχρι τα 60 του χρόνια.Ως παιδί πάλεψε με τον εκφοβισμό,εξαιτίας του οποίου παράτησε το πανεπιστήμιο το 1968.Ως ενήλικας,έστρεψε όλη την προσοχή του στις ταινίες και μάλιστα η ταινία "The Goonies", αντικατοποπτρίζει το πώς πέρασε στην παιδική του ηλικία σαν "σπασικλάκι",όπως τον αποκαλούσαν.


Muhammad Ali
Ο θρυλικός μποξέρ αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στην ανάγνωση και η δυσλεξία ήταν η πρώτη του μάχη στην ζωή."Ένας άνθρωπος χωρίς φαντασία δεν έχει φτερά",είχε πει κάποτε.


Jay Leno
Ο κωμικός και πρώην οικοδεσπότης του The Tonight Show,λέει πως η δυσλεξία δεν υπήρχε καν σαν έννοια όταν εκείνος πήγαινε σχολείο.Όλοι λοιπόν,του έλεγαν να "ξυπνήσει" λίγο.Όλα άλλαξαν,όταν ένας δάσκαλος τού πρότεινε να αρχίσει να γράφει τις αστείες ιστορίες που συνήθιζε να λέει."Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που πραγματικά συγκεντρώθηκα πάνω σε κάτι.",έχει πει ο διάσημος παρουσιαστής.


Keira Knightley
Η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσει καλούς βαθμούς για να μπορεί να συμμετέχει σε θεατρικές παραστάσεις.Στα παρασκήνια όμως,δεν έλειπαν τα πειράγματα από συμμαθητές της."Είναι απίστευτο το πόσο γρήγορα μπορεί να σε κάνει να διαβάσεις ένα παιδί που σε αποκαλεί χαζό.",θυμάται η ηθοποιός και τονίζει πως η δυσλεξία την έκανε την ηθοποιό που είναι σήμερα.

Αντιμετώπιση
Η δυσλεξία αντιμετωπίζεται με εξειδικευμένη διδασκαλία από καθηγητές και δασκάλους που θα έρθουν σε ουσιαστική επαφή με το παιδί,αλλά και τον ενήλικα που αποφάσισε να την ξεπεράσει.


Ακόμη και σήμερα,υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές που θα χαρακτηρίσουν ένα παιδί χαζό παρά δυσλεκτικό.Αν ήσουν στην θέση αυτών των παιδιών ή αν γνωρίζεις κάποιο παιδί που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα και κανείς μέχρι σήμερα δεν τα έχει παρατηρήσει,επισήμανέ τα εσύ στους οικείους του.Μπορεί να αλλάξεις την πορεία της ζωή του.