Good Vs Evil: Tips για να αυξήσεις την καλή χοληστερόλη & να μειώσεις την κακή

Η καλή χοληστερόλη (HDL) τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και γίνονται όλο και περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτήν.Φυσικά,δεν αναφερόμαστε στην χοληστερίνη που προκύπτει από το φαγητό,αλλά για τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης στο αίμα.Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό,τόσο λιγότερες οι πιθανότητες για καρδιολογικές παθήσεις.Ακόμη λοιπόν,κι αν όλοι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην κακή χοληστερόλη (LDL),η αλήθεια είναι πως η καλή παίζει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο.

Όσα δεν ξέρεις για την καλή χοληστερόλη (HDL)

Επανορθώνει το 20% - 30% του συνόλου της χοληστερόλης
- Στοιχεία δείχνουν πως η HDL βοηθά στην προστασία κατά της συσσώρευσης πλακών στα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών
- Έρευνες δείχνουν πως η πτώση 5 μονάδων στην HDL συνδέεται με αύξηση 25% για τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
- Μελέτες - που ακολουθούν ασθενείς για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις,όπως καρδιακή προσβολή ή θάνατο από καρδιακή νόσο - δείχνουν πως η HDL είναι ο παράγοντας κινδύνου των λιπιδίων που συνδέεται περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
- Τα επίπεδα της HDL θεωρείται πως επηρεάζονται σημαντικά από κληρονομικούς παράγοντες
- Τυπικά οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους άντρες.Περίπου το 1/3 των ανδρών και το 1/5 των γυναικών έχουν το επίπεδο της HDL χαμηλότερο από 40 mg/dL.Οι γιατροί θεωρούν τα επίπεδα κατώτερα από 40 mg/dL χαμηλά.


Ερευνητές από την Ολλανδία που ανέλυσαν 60 μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αναλογία της ολικής χοληστερόλης με την HDL (στην οποία ο αριθμός της ολικής χοληστερόλης διαιρείται με τον αριθμό της HDL) είναι ένας καλύτερος δείκτης για στεφανιαία νόσο από ότι η μέτρηση της LDL.

Η ενίσχυση της HDL είναι το επόμενο βήμα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων,λένε οι καρδιολόγοι.Αν τα καινούρια φάρμακα παρασκευάζονται ώστε να αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης πιο αποτελεσματικά,θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό να μειώσουν τον αριθμό των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών κατά 80% - 90%,και να σώσουν εκατομμύρια ζωές.Τα φάρμακα για την ενίσχυση της HDL ελέγχονται ακόμη.

Πώς βοηθά η καλή χοληστερόλη την καρδιά;


Οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι για το πώς ακριβώς η HDL βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.Υπάρχουν όμως πολλές σκέψεις.

Τα υψηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης φαίνεται να προστατεύουν εντάντια στον σχηματισμό πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών (μια διαδικασία που ονομάζεται αθερογένεση),σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα.


Εν τω μεταξύ,εργαστηριακές μελέτες δείχνουν πως η HDL προωθεί την αφαίρεση της χοληστερόλης από τα κύτταρα που βρίσκονται σε πλάκες,στις αρτηρίες.

Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις της HDL,επίσης αναστέλλουν την αθηρογένεση.

8 τρόποι για να αυξήσεις την καλή χοληστερόλη

Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί άνθρωποι είναι πως μερικές αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων της HDL,ακόμη και σε μικρό βαθμό.

1. Τρία ποτήρια φυσικού χυμού πορτοκάλι την ημέρα...
Πίνοντας τρία ποτήρια φυσικό χυμό την ημέρα,τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης αυξάνονται κατά 21% μέσα σε τρεις εβδομάδες,σύμφωνα με μια μικρή Βρετανική μελέτη.Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να αναδείξει σε βάθος ετών,τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών με υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών.Μείνετε λοιπόν,συντονισμένοι.

2. Έλεγξε το γλυκαιμικό σου φορτίο
Το γλυκαιμικό φορτίο είναι ουσιαστικά μια κατάταξη σχετικά με το πόσο μια συγκεκριμένη ποσότητα μιας συγκεκριμένης τροφής,αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.Όσο το γλυκαιμικό φορτίο στη διατροφή μας αυξάνεται,η HDL μειώνεται,σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα.Συστήνεται λοιπόν,η μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων να γίνεται από δημητριακά ολικής αλέσεως,λαχανικά,φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά.Αυτές οι τροφές τείνουν να βρίσκονται στο τέλος της γλυκαιμικής κλίμακας.

3. Διάλεξε "καλύτερα" λίπη
Αντικαθιστώντας το κορεσμένο λίπος με μονοακόρεστο,όχι μόνο βοηθά στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης,αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης.

4. Βάλε την σόγια στη ζωή σου

Αν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα ζωικά προιόντα,τα τρόφιμα σόγιας μπορεί μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς.Τα προιόντα σόγιας έχουν χαμηλή περιεκτικότηα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή σε ακόρεστα λίπη.Τα προιόντα σόγιας είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.Μια ανάλυση έδειξε ότι η πρωτεινη σόγιας,καθώς και οι ισοφλαβόνες που βρέθηκαν σε αυτήν,αύξησαν τα επίπεδα της HDL κατά 3%,πράγμα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο στο 5% περίπου.Σύμφωνα με τους ειδικούς,η σόγια μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση της κακής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων (ένα άλλο είδος λίπους στο αίμα),και σε πιθανή προαγωγή της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.Άλλες μελέτες έχουν δείξει μια μείωση στην κακή χοληστερόλη (περίπου 3%) και στα τριγλυκερίδια (περίπου 6%) με την πρόσληψη περίπου τριών μερίδων ημερησίως.Αυτό ισοδυναμεί με μια λίβρα tofu ή τρία ροφήματα σόγιας.Περαιτέρω έρευνες πρέπει να επικεντρωθούν στο αν μια διατροφή με μεγαλύτερες ποσότητες σόγιας συνδέεται με μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

5. Αλκοόλ με μέτρο
Η πρόσληψη αλκοόλ με μέτρο συνδέεται άμεσα με υψηλότερα επίπεδα HDL.Το αλκοόλ συνδέεται επίσης,με λιγότερες πιθανότητες για κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άνδρες και γυναίκες.




6. Γυμνάσου με αεροβική άσκηση

Μέτριας έντασης άσκηση για τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας,είναι η άσκηση που μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης,σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες υγείας.

7. Κόψε το κάπνισμα τώρα!

Οι ειδικοί συμφωνούν πως η διακοπή αυτής της κακής συνήθειας μπορεί να αυξήσει επίσης,τα επίπεδα της HDL.

8. Χάσε βάρος
Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα έχουν χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης,ενώ η παχυσαρκία καταγράφεται ως μια από τις κύριες αιτίες της χαμηλής HDL.








Προσοχή λοιπόν!