Hair Care:Τα ξέρεις όλα για τις βαφές;14 facts που ίσως αγνοείς

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν το φυσικό χρώμα στα μαλλιά τους.Μια ολόκληρη βιομηχανία είναι στηριγμένη στην επιθυμία της γυναίκας για αλλαγή,εντυπωσιακά λουκ και περιποίηση.Ας δούμε μερικά facts για να ανακαλύψεις κι εσύ πόσα γνωρίζεις για τα βαμμένα μαλλιά.

1. Το 75% των γυναικών βάφουν τα μαλλιά τους,δηλαδή 3 στις 4 γυναίκες.Μερικές το κάνουν για να καλύψουν τις άσπρες τρίχες,ενώ άλλες ακολουθούν τις τάσεις της μόδας.Υπάρχουν βέβαια και εκείνες που θέλουν απλώς μια αλλαγή.Η μόνιμη βαφή όμως,βλάπτει πολύ περισσότερο τα μαλλιά από ότι άλλου είδους βαφές.Αλλάζει την χημική τους σύσταση,αποδυναμώνει την τρίχα και τα κάνει πιο ξηρά και εύθραυστα.



2. Μπορείς να προστατεύσεις τα μαλλιά σου σωστά,χρησιμοποιώντας ένα καλό σαμπουάν και ένα κοντίσιονερ με σιλικόνη,το υλικό που μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της τρίχας.

3. Τα μαλλιά δεν πέφτουν με την διαδικασία του ντεκαπάζ.Συνήθως δηλαδή.Γιατί αν τα μαλλιά σου είναι ταλαιπωρημένα,υπάρχει πιθανότητα οι τρίχες να σπάσουν κατά την διάρκεια της διαδικασίας,συνεπώς να πέσουν.

4. Πρέπει να περιμένεις τουλάχιστον ένα μήνα μέχρι να βάψεις ξανά τα μαλλιά σου.Διαφορετικά δημιουργείται ξηρότητα και οι τρίχες σπάνε.Για να διατηρήσεις το χρώμα των μαλλιών σου,το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να βάψεις τις ρίζες.Τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου 0,3-0,4 mm καθημερινά.Αυτό σημαίνει πως σε ένα μήνα οι ρίζες θα φαίνονται αρκετά για να μπορούν να βαφτούν.

5. Αν κολυμπάς σε πισίνα ή στην θάλασσα τακτικά,μη λούζεις τόσο συχνά τα μαλλιά σου και προστάτευσέ τα από τον ήλιο.Οι ακτίνες UV τα κάνουν να ξεθωριάζουν.


6. Ποτέ μα ποτέ,μην χρησιμοποιείς βαφή στις βλεφαρίδες σου.Ακόμη και στα φρύδια,τα οποία μπορούν να βαφτούν,χρειάζεται μεγάλη προσοχή,καθώς η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης ή μόλυνσης είναι εξαιρετικά μεγάλη.Δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα φρύδια σου είναι λίγο πιο ανοιχτόχρωμα ή λίγο πιο σκουρόχρωμα από τα μαλλιά σου.Αν θέλεις ωστόσο,να τα σκουρύνεις,δοκίμασε ένα μολύβι,πούδρα,μάσκαρα ή κάποια κρέμα με χρώμα για τα φρύδια.


7. Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό.Αν λοιπόν τα μαλλιά σου είναι σκούρα,ίσως σε χλωμιάζουν.Αν αντίθετα είναι ανοιχτόχρωμα,μπορούν να φωτίσουν το πρόσωπό σου.Οι ειδικοί προτείνουν οι μελαχρινές να ανοίγουν έναν τόνο τα μαλλιά τους όσο περνούν τα χρόνια και οι ξανθές να τα σκουραίνουν.

8. Και οι άντρες βάφουν τα μαλλιά τους.Ένας στους δέκα το κάνει τουλάχιστον.Ο αριθμός έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια,κυρίως μεταξύ των ηλικιών 50-64.

9. Ο αριθμός των αλλεργικών αντιδράσεων έχει αυξηθεί δραματικά.Πρέπει λοιπόν,να κάνεις πάντα το τεστ ευαισθησίας πριν βάψεις τα μαλλιά σου.Είναι απλό.Πάρε λίγη βαφή με μια μπατονέτα και άπλωσέ την πίσω από το αυτί σου ή στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα,και περίμενε δυο ημέρες χωρίς να την ξεπλύνεις.Αν εμφανιστεί εξάνθημα,τότε είσαι αλλεργική.Στην συγκεκριμένη βαφή τουλάχιστον.

10. Η μίξη δυο ή περισσότερων διαφορετικών προϊόντων στο σπίτι,μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σου και το τριχωτό της κεφαλής.Αν δεν μπορείς να βρεις τον τόνο που θέλεις ακριβώς,είναι καλύτερο να πας στο κομμωτήριο παρά να κάνεις πειράματα.Ένας επαγγελματίας θα βρει την απόχρωση που θέλεις και το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο.

11. Η χέννα,μια φυσική ημι-μόνιμη βαφή,δίνει συνήθως μια καφέ απόχρωση στα μαλλιά σου.Μπορούν να προστεθούν κι άλλα συστατικά όμως,για να πετύχεις χρώματα όπως το μαύρο και το μπλε.

12. Ο οξικός μόλυβδος βρίσκεται κυρίως σε βαφές που χρησιμοποιούνται από άντρες για να καλύψουν τα γκρίζα μαλλιά.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ στα εργαστήρια,πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.Τα προϊόντα με οξικό μόλυβδο έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη και τον Καναδά.Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων ωστόσο,ισχυρίζεται πως αν οι οδηγίες τηρηθούν,η χρήση είναι ασφαλής.Προτείνεται φυσικά να φυλάσσονται μακριά από τα παιδιά.


13. Το λούσιμο διώχνει τις χρωστικές ουσίες.Τα μόρια χρωστικής ουσίας στις ημι-μόνιμες βαφές είναι αρκετά μικρά για να μπορούν να εισχωρήσουν στην τρίχα,και μερικά από αυτά εισχωρούν βαθύτερα.Οπότε,όταν λούζεις τα μαλλιά σου,τα μεγαλύτερα μόρια φεύγουν πρώτα.Αυτό αλλάζει το χρώμα των μαλλιών σου κάθε φορά που τα λούζεις.

14. Όταν βάφεις τα μαλλιά σου,ένα μικρό μέρος της χημικής ουσίας μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα σου.Οι περισσότερες έρευνες ωστόσο,ισχυρίζονται πως αυτή η μικρή ποσότητα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε μια εξελισσόμενη εγκυμοσύνη.Μερικές έγκυες προτιμούν τις ανταύγειες για να γλιτώσουν τα πολλά χημικά ή βαφές όπως η χέννα,με φυτική σύνθεση.Αν όμως,βάφεις μόνη σου τα μαλλιά σου,φρόντισε να αφήσεις την βαφή για όσο το δυνατόν λιγότερη ώρα,αλλά και να είσαι σε καλά αεριζόμενο χώρο.



Καλές αλλαγές λοιπόν!