Forever Young:Τροφές ενάντια στην γήρανση & τις παθήσεις+τροφές προς αποφυγή

Ήδη γνωρίζεις πως η κατανάλωση σωστών τροφών σε βοηθά να μένεις υγιής.Υπάρχουν κι άλλα καλά νέα όμως.Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι και να αισθάνεσαι νέα.Μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης.

Η κατανάλωση φρούτων,λαχανικών,ψαριών,ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως,προστατεύει από πολλές χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ζωή σου,όπως είναι ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν να κρατούνται τα αγγεία σε καλή κατάσταση.Αυτό είναι σημαντικό για την υγεία σου και για κάθε όργανο του σώματός σου.Ορισμένες τροφές προστατεύουν την όραση και την ακοή,ενώ η υγιεινή διατροφή γενικά,μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της μνήμης και να σε προστατεύσει από την νόσο του Alzheimer.Ακόμη και το δέρμα σου θα δείχνει νεότερο αν τρως σωστά,λένε οι ειδικοί.


Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά στα πολύχρωμα λαχανικά και τα φρούτα,όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,οι κατακόκκινες ντομάτες,τα μούρα και τα καρότα,παύουν τα ασταθή μόρια εμποδίζοντάς τα να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα.Δεν μπορείς να το αισθανθείς όταν τα κύτταρα καταστρέφονται ή πεθαίνουν,μπορείς όμως να δεις σημάδια γήρανσης,όπως είναι οι ρυτίδες.Σε κάθε γεύμα λοιπόν,γέμισε το μισό του πιάτου σου με φρούτα και λαχανικά.Ο στόχος είναι 5 έως 9 μερίδες την ημέρα.

Τρία συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά - η βιταμίνη C,ο ψευδάργυρος και η Β-καροτίνη - βοηθούν στην προστασία των ματιών από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,την κύρια αιτία τύφλωσης σε ενήλικες 65 ετών και άνω.Aν έχεις ήδη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας,η κατανάλωση τροφών με αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία.Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά - σπανάκι,διάφορες ποικιλίες λάχανου και τα χόρτα - βοηθούν περισσότερο από όλα.Μπορείς να βοηθήσεις τα μάτια σου όμως,τρώγοντας και ανοιχτόχρωμες τροφές,όπως καλαμπόκι,πιπεριές,πορτοκάλια και πεπόνι.

Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στα σταφύλια και το κόκκινο κρασίρεσβερατρόλη,βοηθά στην ελάττωση του κινδύνου για καρκίνο,παθήσεις της καρδιάς και πρόωρη γήρανση.

Αντιοξειδωτικά,όπως η βιταμίνη C μπορούν να κρατήσουν την νεανική όψη του δέρματός σου.Μια μελέτη του 2010 έδειξε πως η κατανάλωση κίτρινων και πράσινων λαχανικών είχε σχέση με λιγότερες ρυτίδες.


Δημητριακά ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης πλούσιων σε φυτικές ίνες - βρώμη,κινόα,κριθάρι,σιτάρι και καφέ ρύζι - μειώνει την δυνατότητα ανάπτυξης διαβήτη Τύπου 2.Επίσης,μια υγιεινή διατροφή που περιέχει δημητριακά ολικής αλέσεως διατηρεί τα αιμοφόρα αγγεία σε άριστη κατάσταση.Ο στόχος θα έπρεπε να είναι τρεις μερίδες δημητριακών την ημέρα.

Ψάρι. Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα απέναντι στην αντιγήρανση.Προστατεύουν την καρδιά,μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και μπορεί να ελαττώσουν τις πιθανότητες για τη νόσο του Alzheimer.Δυο φορές την εβδομάδα,ψάρια όπως ο σολομός η πέστροφα ή ο τόνος,είναι ιδανικά για κατανάλωση.Αν τρως συνήθως τόνο από κονσέρβα,επίλεξε αυτόν που είναι σε νερό κι όχι σε λάδι.Αν δεν τρως ψάρια,ρώτησε τον γιατρό σου αν μπορείς να το αντικαταστήσεις με λίγο ιχθυέλαιο.


Γαλακτοκομικά. Το ασβέστιο και η εμπλουτισμένη βιταμίνη D στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για γερά κόκαλα.Βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και φροντίζουν για την ενέργεια στην πιο παραγωγική σου ηλικία.Βάλε στην καθημερινότητά σου τρεις κούπες με γάλα,γιαούρτι και άλλα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά,για να εξασφαλίσεις γερά κόκαλα για μια ζωή.Επιλέγοντας προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά κρατάς την χοληστερίνη σου σε φυσιολογικά επίπεδα και συνεπώς,μειώνεις και τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ξηροί καρποί. Τα λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς είναι από τα πιο υγιεινά που μπορείς να βρεις.Αν θέλεις να τους αποφύγεις επειδή πιστεύεις πως είναι πλούσιοι σε λιπαρά,ξανασκέψου το.Στην πραγματικότητα,μια μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση σνακ με ξηρούς καρπούς,μείωνε τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη 20% περίπου.Χρειάζεσαι μόνο λίγη ποσότητα την ημέρα για να λάβεις τα στοιχεία που χρειάζεσαι.Τέσσερα αμύγδαλα για παράδειγμα.


Φασόλια και φακές. Αυτό το είδος τροφής σου δίνει την φυσική πρωτεΐνη κι έτσι αποτελεί εναλλακτική λύση για κόκκινο κρέας με κορεσμένο λίπος,το οποίο συνδέεται με την καρδιακή νόσο και τον διαβήτη.Επίσης,τα φασόλια και οι φακές είναι πολύ οικονομικά και είναι πολύ εύκολο να τα συμπεριλάβεις σε σούπες,φαγητά φούρνου ή ορεκτικά.

Τροφές προς αποφυγή
Για να έχεις την καλύτερη διατροφή ενάντια στην γήρανση,είναι σημαντικό να βάλεις όρια στην κατανάλωση τροφών που βλάπτουν τον οργανισμό και το σώμα σου.Ακολούθησε απλά τα παρακάτω.


  • Με το μαλακό τα κρέατα,τα γαλακτοκομικά και τα αρτοσκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.Το κορεσμένο λίπος σε αυτά τα τρόφιμα,μπορεί να φράξει τις αρτηρίες,με αποτέλεσμα καρδιολογικά προβλήματα.
  • Περιόρισε την ζάχαρη όσο τον δυνατόν περισσότερο.Η υπερβολική κατανάλωση
    ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε σκαμπανεβάσματα των επιπέδων σακχάρου.Με τον καιρό,οι θερμίδες που περισσεύουν μπορεί να κάνουν αντίσταση στην ινσουλίνη,με αποτέλεσμα την εμφάνιση του διαβήτη Τύπου 2.Ο διαβήτης καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και συχνά οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.Όσο λιγότερη ζάχαρη καταναλώνεις,τόσο πιο υγιής θα είσαι.
  • Όχι πολύ αλάτι. Η κατανάλωση πολύ αλατιού,μιας μορφής νατρίου,μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.Με την πάροδο του χρόνου,η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει πολλά όργανα του σώματός σου,όπως τα νεφρά,τα μάτια και τον εγκέφαλο.Περιόρισε το νάτριο σε ένα κουτάλι (του τσαγιού) καθημερινά.Αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση,ο γιατρός σου ίσως προτείνει να τρως λιγότερο.Μισό κουτάλι για παράδειγμα.Έλεγξε την περιεκτικότητα σε αλάτι διαφόρων προϊόντων,όπως κονσέρβες,κατεψυγμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.Τα συσκευασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν πολύ αλάτι και ίσως τρως περισσότερο από όσο νομίζεις.

Δώσε στον οργανισμό σου τα καύσιμα που χρειάζεται


Μπορείς να λάβεις τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών μέσω συμπληρωμάτων,αντί να σκέφτεσαι τόσο πολύ τι καταναλώνεις;Φυσικά και όχι,λένε οι διατροφολόγοι.
Χρειάζεσαι θερμίδες από τροφές για να έχεις την ενέργεια να κάνεις αυτά που θέλεις να κάνεις.Για σταθερή ενέργεια,φρόντισε να τρως τρεις τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους μερίδες καθημερινά,και μικρά υγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων.Πίνε πολύ νερό.Η αφυδάτωση σου στερεί ενέργεια και προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα σου.
Έρευνες δείχνουν πως τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με πολύπλοκους τρόπους για την προστασία του σώματος.Η απομόνωση κάποιου θρεπτικού συστατικού σε ένα συμπλήρωμα,σπανίως έχει το ίδιο όφελος.
Είναι πιο έξυπνο και εύκολο,να σχεδιάζεις την διατροφή σου γύρω από τα τρόφιμα κι όχι τα θρεπτικά συστατικά,τονίζουν οι διατροφολόγοι.Αυτό που τρως έχει άμεση σχέση με το πώς μεγαλώνεις και το πώς αισθάνεσαι.