Έρευνα:Δεν είναι πια η απιστία η πρώτη αιτία διαζυγίου

Πάντα,όταν ακούμε πως ένα ζευγάρι χωρίζει σκεφτόμαστε πόσο συχνό έχει γίνει πια το φαινόμενο και πόσο έχει χάσει (;) τελικά ο γάμος την αξία του.Διάβασα λοιπόν,μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα,η οποία αποκαλύπτει για ποιο λόγο υπάρχουν τόσα διαζύγια ανάμεσά μας.Στο εξωτερικό τουλάχιστον.Μια εξωσυζυγική σχέση λοιπόν,ΔΕΝ είναι πια η συνηθέστερη αιτία χωρισμού για τα ζευγάρια,λέει η έρευνα.

Δικηγορικά γραφεία ρωτήθηκαν για τους κυριότερους λόγους που ένα ζευγάρι οδηγείται στο διαζύγιο,και προέκυψε πως αυτό που δεν μπορεί με τίποτα να ξεπεραστεί σε ένα γάμο πια,είναι όταν ο έρωτας τελειώνει.Οι δικηγόροι έχουν επίσης παρατηρήσει αύξηση στα προγαμιαία συμβόλαια,καθώς και στον αριθμό των ζευγαριών που καθυστερούν τον γάμο περιμένοντας την ανάπτυξη της οικονομίας,καθώς ελπίζουν στην αύξηση της αξίας των κατοικιών τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν καλύτερες επενδύσεις.

Η έρευνα επίσης,έδειξε πως το 1/3 των συζύγων στην Αμερική,κρύβουν συχνά διάφορα στοιχεία της περιουσίας,χάρη σε έναν κανόνα που βασίζεται στο νόμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



Το 94% των δικηγόρων δήλωσε πως πιστεύουν ότι υπήρξαν κρυμμένα στοιχεία - όπως μετρητά, οικονομίες - σε 3 στις 10 υποθέσεις.Όχι και λίγες αν σκεφτεί κανείς τον πληθυσμό.
Στην πλειοψηφία των υποθέσεων διαζυγίου,ο σύζυγος έχει τις υψηλότερες αποδοχές και το μεγαλύτερο κίνητρο συνεπώς,να αποκρύψει χρήματα ή ακίνητα.
Αν η ανάλυση βασισμένη στις αποκαλύψεις πάνω από 100 δικηγόρων αληθεύει,η αναλογία πρέπει να είναι κάπου στα 35.000 διαζύγια τον χρόνο.

Τα ευρήματα της έρευνας,ακολούθησαν έναν κανόνα που τέθηκε σε λειτουργία από τους δικαστές,οι οποίοι απαγόρευσαν στους αντιδίκους να χρησιμοποιούν ως στοιχεία προσωπικά έγγραφα που έχουν αποσπάσει από τον άλλο.Οποιαδήποτε λοιπόν,πρόσβαση σε έγγραφα,υπολογιστή ή άλλες συσκευές,θεωρείται παράνομη και δεν έχει καμία ισχύ στο δικαστήριο.Οι πληροφορίες που μπορεί να δοθούν είναι φυσικά χρήσιμες,αρκεί να μην προέκυψαν από βία ή εξαναγκασμό.

Τα δικαστήρια έχουν την δυνατότητα να αρνηθούν να ακούσουν εμπιστευτικά στοιχεία χωρίς άδεια,προσθέτοντας πως τέτοιου είδους στοιχεία θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν το δικαίωμα των συζύγων στην ιδιωτικότητα,σύμφωνα με τον κώδικα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 48% των ανθρώπων αποκρύπτουν στοιχεία της περιουσίας τους από τα δικαστήρια.Ένα ζευγάρι που οδηγείται στο διαζύγιο,οφείλει να δηλώσει την περιουσία του για να βοηθήσει το δικαστήριο να την μοιράσει και να διεκπεραιώσει ορισμένες εκκρεμότητες ή να γίνει αποπλήρωση μεριδίου από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα πάντως,αν ένα άντρας γνώριζε πως η γυναίκα του είχε αποτύχει στην δήλωση κάποιου ποσού ή ακινήτου και μπορούσε να προσκομίσει στοιχεία για να το αποδείξει,το δικαστήριο θα το λάμβανε υπόψη.Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να είναι δηλώσεις τραπέζης,τίτλοι κυριότητας μετοχών,υποθήκες ή έγγραφα ιδιοκτησίας,λεπτομέρειες συναλλαγών αποθηκευμένες από υπολογιστή ή ακόμη και η απόδειξη από ένα λαχείο.
Φυσικά,μετά την απόφαση Imerman,το δικαστήριο μπορεί να κάνει σαν να μην υπήρξαν ποτέ αυτά τα στοιχεία.

Το θέμα είναι πως πλέον ένα διαζύγιο,σύμφωνα και με τους ειδικούς,αποτελεί την εύκολη λύση,καθώς τα ζευγάρια με την πληθώρα των επιλογών που έχουν,δεν κάνουν την ίδια προσπάθεια που έκαναν οι γονείς τους και οι παππούδες τους αντίστοιχα.Άλλοι καιροί,άλλη ήθη θα μου πεις.Μήπως είχε λίγο δίκιο όμως ο Πώποτας που έλεγε "Εμπρός πίσω!";Σε αυτό το θέμα τουλάχιστον και χωρίς να προσβάλλεις την προσωπικότητά σου.