Mamma mia:Είσαι σίγουρα έγκυος;8 πιθανά συμπτώματα & πώς να τα αντιμετωπίσεις

Έχεις υποψίες πως είσαι έγκυος; Ένα τεστ εγκυμοσύνης θα σου λύσει την απορία.Τι γίνεται όμως αν είναι πολύ νωρίς για σίγουρα αποτελέσματα;Ίσως να δεις κάποια σημεία εγκυμοσύνης,όπως κόπωση,ναυτία,συχνοουρία και ευαισθησία στο στήθος.Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικές συμβουλές για το πώς θα αντιμετωπίσεις αυτά τα συμπτώματα αν προσπαθείς να συλλάβεις.

1. Κούραση
Η εξαιρετικά μεγάλη,ανεξήγητη κούραση είναι πιθανώς το πιο σύνηθες σημάδι μιας εγκυμοσύνης που μόλις έχει ξεκινήσει.Μην προσπαθήσεις να την διώξεις με τόνους καφέ.Άκου το σώμα σου,να είσαι χαλαρή και να ξεκουράζεσαι επαρκώς.


2. Αποστροφή για το φαγητό
Αν ανοίγεις το ψυγείο και αισθάνεσαι χάλια,πιθανώς να είσαι έγκυος.Πολλές γυναίκες δηλώνουν πως η απέχθεια που αισθανόντουσαν για το φαγητό οφειλόταν σε εγκυμοσύνη.Αυτό οφείλεται στα αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης Β-χοριακής γονιαδοτροπίνης (b-HCG).Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να μείνεις μακριά όσο γίνεται,μέχρι να συνέλθεις.

3. Ευαισθησία στις μυρωδιές
Τα αρώματα που δεν ήταν ποτέ ευχάριστα (όπως ο καπνός του τσιγάρου),ακόμη και αυτά που λάτρευες (όπως το άρωμα του συντρόφου σου),ίσως να σου προκαλέσουν δυσφορία στην διάρκεια της εγκυμοσύνης.Για μερικές γυναίκες είναι παράξενο,οφείλεται όμως και αυτό στην αύξηση των επιπέδων των ορμονών.Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα,απλώς να αποφεύγεις τις έντονες μυρωδιές όποτε μπορείς.Ειδικά τον καπνό από τσιγάρο,ο οποίος επηρεάζει και το μωρό σου.


4. Ναυτία και έμετος
Είναι δυο από τις πρώτες ενδείξεις ότι είσαι σε ενδιαφέρουσα.Και πάλι φταίνε οι ορμόνες που ανεβαίνουν στα ύψη.Ένα από αυτά που θα βοηθήσουν μια μέλλουσα μαμά να περάσει το πρώτο τρίμηνο με ηρεμία,είναι η επιβεβαίωση πως η ναυτία και ο εμετός θα περάσουν το πολύ σε 19 εβδομάδες.Βοηθάει πολύ να ξέρεις πως η πρωινή ειδικά ναυτία,είναι κάτι θετικό,λένε οι ειδικοί,κι αυτό γιατί τα αυξημένα επίπεδα της Β-χοριακής γονιαδοτροπίνης (η οποία προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα) δηλώνει πως το μωρό σου μεγαλώνει.
Την ώρα του φαγητού,προσπάθησε να βοηθήσεις τον εαυτό σου.Μην αφήνεις το στομάχι σου ποτέ να αδειάσει εντελώς,αντίθετα έχε πάντα κάποιο σνακ δίπλα σου και όταν ξυπνάς τσίμπα μια μπουκιά.Αυτή είναι και μια καλή ευκαιρία να τρως συχνά και μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας και πριν πας για ύπνο.Οι καραμέλες με λεμόνι και μέντα βοηθούν επίσης πολύ.
Ακόμη,οι βιταμίνες μπορεί να προκαλέσουν ναυτία σε κάποιες εγκυμονούσες,γι'αυτό μην τις παίρνεις ποτέ με άδειο στομάχι,αλλά προτίμησε την ώρα του φαγητού ή το διάστημα πριν τον ύπνο.
Αν συνεχίσεις να έχεις τάσεις ή εμετό συζήτησε με τον γιατρό σου για να το αντιμετωπίσετε μαζί φαρμακευτικά.

5. Πρήξιμο και ευαισθησία στο στήθος
Το στήθος σου θα αλλάξει αν είσαι έγκυος.Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για την ευαισθησία της περιοχής των μαστών είναι να εφοδιαστείς με ένα καταλληλότερο σουτιέν.Ένα αθλητικό,για παράδειγμα,μπορεί να το υποστηρίξει καλύτερα.

6. Συχνοουρία
Στην αρχή της εγκυμοσύνης,η μήτρα μεγαλώνει και πιέζει την ουροδόχο κύστη,προκαλώντας την ανάγκη για ούρηση συχνότερα.Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγεις αυτό,αλλά χρησιμοποιώντας την τουαλέτα πριν πας στο κρεβάτι,σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα και περισσότερο.Ωστόσο,ίσως χρειαστεί να διακόψεις τον ύπνο σου μια-δυο φορές.


7. Δύσπνοια
Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν ήπια δύσπνοια στην αρχή της κύησης ή και σε όλη την διάρκειά της.Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεσαι περισσότερο οξυγόνο καθώς το έμβρυο μεγαλώνει.Όσο οι μήνες περνούν,τόσο περισσότερο οξυγόνο χρειάζεται ο οργανισμός σου.Παρόλα αυτά,αν εμφανίσεις κάτι τέτοιο,μην επαναπαυτείς πιστεύοντας πως οφείλεται στην εγκυμοσύνη.Αν είναι ανησυχητικό,συζήτησε με τον γιατρό σου ή τσέκαρε αν τα παρακάτω ισχύουν στην περίπτωσή σου:

  • Ξαφνικά παρουσιάζεις δύσπνοια που δεν σχετίζεται με την άσκηση.
  • Η αναπνοή είναι επώδυνη.
  • Το αίσθημα ότι σου κόβεται η αναπνοή είναι χειρότερο όταν είσαι ξαπλωμένη.

Αυτά μπορεί να είναι σημάδια ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.


8. Σωματικές αλλαγές
Αν νομίζεις ότι είσαι έγκυος επειδή είσαι σεξουαλικά ενεργή χωρίς προφυλάξεις,κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου.Οι αλλαγές στο χρώμα του κόλπου και η απαλή υφή στον τράχηλο,είναι σημεία που ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να αναγνωρίσει κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης.

Να θυμάσαι πως,παρόλο που αυτά είναι αρχικά σημάδια μιας εγκυμοσύνης,είναι επίσης συμπτώματα και άλλων πραγμάτων,όπως του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Το πιο αξιόπιστο σημάδι αρχικά,είναι η απώλεια της περιόδου.Ειδικά αν έχεις σταθερό κύκλο,θα το καταλάβεις αμέσως!

Φυσικά,μπορεί να ανήκεις σε εκείνες τις λίγες που αυτό δεν αποτελεί ένδειξη,καθώς η περίοδός τους δεν σταματά αμέσως.



Αν το θέλεις,με το καλό!
Αν όχι άμεσα,πρόσεχε!