Health Alert: 9 tips για να κρατήσεις τις ρινικές αλλεργίες μακριά

Ενώ όλοι βρίσκονται σε πυρετό ετοιμασιών για να υποδεχτούν την άνοιξη (ναι από τώρα,εδώ άλλοι ονειρεύονται καλοκαίρι),εσύ φοβάσαι τον πραγματικό πυρετό και τις αλλεργίες;Μπορείς να ηρεμήσεις.Τα παρακάτω 9 tips θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις τα συμπτώματα.

1. Εντόπισε τα αλλεργιογόνα. Καθώς ο καιρός ζεσταίνει,γύρη και σκόνη απελευθερώνονται στον αέρα.Αν έχεις εποχιακές αλλεργίες,μπορείς να ελέγξεις την περιοχή που μένεις για να δεις τα ποσοστά γύρης που συγκεντρώνει κατά την άνοιξη.

2. Κράτα τα αλλεργιογόνα μακριά από το κρεβάτι σου. Ξοδεύουμε το 1/3 της ζωής μας στο υπνοδωμάτιο,οπότε φρόντισε να μην έχεις συγκατοίκους σου τα ακάρεα.Αν έχεις το μαξιλάρι και το στρώμα σου χρόνια,αντικατέστησέ τα.Κάλυψε τα καινούρια με ειδικές θήκες κατά των ακάρεων κλείνοντάς τις καλά.Επίσης,κράτα τα καθημερινά σου ρούχα και το αγαπημένο σου ζωάκι στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.

3. Αντί για χαλί,σκέτο πλακάκι. Σκληρό ξύλο,δάπεδα και πλακάκια είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστούν,ενώ δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις παρέες των ακάρεων,σε αντίθεση με ένα μπορδοροδοκόκκινο χαλί με χιλιάδες κόμπους.Το σκούπισμα ανακατεύει τα αλλεργιογόνα,οπότε προτίμησε μια βρεγμένη σφουγγαρίστρα.

4. Φόρα τεράστια γυαλιά ηλίου. Η Τζάκι Ωνάση πάντως το έκανε.



Το ίδιο και η Audrey Hepburn.


Εσύ γιατί όχι;Τουλάχιστον όταν τα επίπεδα της γύρης είναι πολύ υψηλά.Ειδικά τις μέρες με πολύ αέρα,τα μεγάλα γυαλιά ηλίου θα σε βοηθήσουν να κρατάς τα ματάκια σου πεντακάθαρα.

5. Dogs out! Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τις αλλεργίες είναι να κρατάς τους αγαπημένους σου φίλους έξω από το σπίτι.Εντελώς.Αν δεν μπορείς να τα κρατήσεις έξω,περιόρισέ τα σε ένα ή δυο δωμάτια το πολύ στο σπίτι.Τα κατοικίδια άθελά τους μεταφέρουν αλλεργιογόνα στο τρίχωμά τους,οπότε καθάρισέ τα καλά πριν τους επιτρέψεις την είσοδο στο σπίτι.

6. Νυχτοπερπατήματα. Τις ημέρες που τα επίπεδα γύρης βρίσκονται στο απόγειό τους,οι ειδικοί συνιστούν να μένουμε μέσα κατά τη διάρκεια της ημέρας.Αυτό όμως δεν πρέπει να μας βγάζει από το πρόγραμμά μας ή να κόβει την διάθεσή μας για άσκηση.Πάρε το ποδήλατό σου,κάνε έναν περίπατο ή πήγαινε για τρέξιμο το απόγευμα.Κάνε το μπάνιο σου στο σπίτι σου.

7. Χρησιμοποίησε φίλτρα ΥΑΣΑ. Τα φίλτρα Υψηλής Απόδοσης Σωματιδίων Αέρα παγιδεύουν τα αλλεργιογόνα.Καθάρισε τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει το συγκεκριμένο φίλτρο μια φορά την εβδομάδα και βάλε φίλτρα στους αεραγωγούς αν έχεις κεντρική θέρμανση και κλιματισμό.

8. Χάρισε ένα καλό μπάνιο στο κατοικίδιό σου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν "υποαλλεργικό" σκύλο ή μια γάτα.Και τα σκυλιά,αλλά και οι γάτες εξαπλώνουν αλλεργιογόνα με το τρίχωμά τους,τα ούρα και το σάλιο.Το τακτικό μπάνιο και βούρτσισμα μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τις αλλεργίες.



9. Επισκέψου έναν αλλεργιολόγο. Αν δεν δεις αποτέλεσμα από την χρήση κάποιας πρόχειρης αντιβίωσης,ένας ειδικός είναι αυτό που θα ψάξει τις βαθύτερες αιτίες που προκαλείται η αλλεργία σου και ποια είναι η σοβαρότητά της.Ένας αλλεργιολόγος σίγουρα θα κάνει τον σωστό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της,δίνοντας αγωγή ή κάποιες ενέσεις για να ενδυναμώσει την άμυνα του οργανισμού.



Εντάξει,ας επιμείνω κλασικά.


Και φυσικά...μην ξεχνάς να πλένεις με ευλάβεια τα χεράκια σου καθημερινά!