Food & Guilt: 6 tips για να τρως όσο πρέπει & χωρίς ενοχές

Κάτι περίεργο φαίνεται πως συμβαίνει στις μέρες μας.Ενώ όλο και περισσότερα νέα κορίτσια κάνουν δίαιτα,όλο και περισσότερα έχουν προβλήματα με το βάρος τους.Ας δεχτούμε όλοι πως η σχέση μας με το φαγητό είναι μια σχέση πάθους.
Το να μην σου αρέσει το σώμα σου και να προκαλείς ενοχές στον εαυτό σου κάθε φορά που τρως,δεν σε αφήνει ν' απολαύσεις πραγματικά την ζωή.

Παρακάτω θα βρεις 6 τρόπους για να αγαπήσεις τον εαυτό σου και το φαγητό.

1. Να τρως μόνο όταν πεινάς.Πραγματικά όμως!
Κάθε μέρα έχεις να αντιμετωπίσεις πολλούς πειρασμούς.Το φαγητό είναι πρωταγωνιστής σε γιορτές,διακοπές και εξόδους.Κάνεις δίαιτα και δεν γίνεται τίποτα.Πέφτεις ψυχολογικά και αγνοείς τις εντολές που σου δίνει το σώμα σου για φαγητό.Λίγο να χαλαρώσεις και ξαφνικά έχεις φάει την τριπλή ποσότητα απ' ό,τι πρέπει.


2. Ξέχνα τις δίαιτες γιο-γιο!
Οκ,η γρήγορη δίαιτα που μόλις βρήκες σου υπόσχεται θαύματα.Σε κάνα δυο μήνες όμως,το βάρος σου επιστρέφει στα...λημέρια τα παλιά ή και ακόμη παραπέρα.Τέτοιες δίαιτες είναι πολύ χειρότερες από μερικά κιλά παραπάνω.Παίρνεις περισσότερο βάρος σε βάθος χρόνου και κυρίως λίπος.

3. Δεν είσαι μόνο η εμφάνισή σου.Κατάλαβέ το!
Τα σημερινά κορίτσια παίρνουν από παντού το μήνυμα πως το σημαντικότερο που έχουν,είναι η εμφάνιση.Μην ξεχνάς όμως όσα μπορείς να κάνεις με τα υπόλοιπα που διαθέτεις.Στατιστικές λένε πως το αυξημένο βάρος ειδικά στις γυναίκες,τις συγκρατεί από το να κυνηγήσουν τους στόχους τους,όπως να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι.

4. Ενημερώσου για τις διατροφικές διαταραχές.
Η εμμονή με το φαγητό ή η αποχή εντελώς από αυτό,είναι το πιο καταστροφικό πράγμα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.Πέρα από την επιφάνεια του πράγματος όμως,δεν είναι το φαγητό το θέμα,αλλά εσύ και το πως αισθάνεσαι με τον εαυτό σου.Αν δεν σου αρέσει η εμφάνισή σου ή η προσωπικότητά σου,η απώλεια βάρους δεν πρόκειται να το φτιάξει αυτό.Απλά μέτρα πόσο χρόνο και ενέργεια ξοδεύεις για να σκέφτεσαι το βάρος σου.Αν το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι το φαγητό ή το πόσο μισείς το σώμα σου,δοκίμασε να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι,όπως ο γιατρός σου ή η μητέρα σου.Αν ντρέπεσαι να μιλήσεις σε κάποιον γνωστό,κάνε μια βόλτα στο site της Εθνικής Ένωσης Διατροφικών Διαταραχών,όπου θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.


5. Αποχή από τα Μ.Μ.Ε.
Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις κάθε μέρα παντού πανέμορφα μοντέλα που μόνο να αισθάνεσαι χειρότερα σε κάνουν.Η αλήθεια είναι,πως τα περισσότερα μοντέλα δεν μοιάζουν καθόλου με μοντέλα.Το Photoshop κάνει θαύματα και τα μοντέλα υποκλίνονται στην γοητεία και την δύναμή του.Οπότε ένα διάλειμμα από όλα αυτά είναι ό,τι πρέπει.


6. Πίσω στην αρχή.Φαγητό μόνο όταν πραγματικά πεινάς.
Είναι το πρώτο βήμα,δεν είναι καθόλου εύκολο,είναι όμως δυνατό.Καταρχάς,απάντησε στον εαυτό σου στο "γιατί τρώω;".Αν το θεωρήσεις αναγκαίο,κράτα ημερολόγιο με το τι τρως,γιατί και πώς αισθάνεσαι αργότερα.Φτιάξε το παζλ που ενώνει την πείνα σου και την ανάγκη σου για φαγητό.Μοιάζουν,αλλά διαφέρουν τόσο πολύ.


Καλή τύχη!