Γυναίκα-γάμος:Μακριά κι αγαπημένα;Κι όμως!

Γάμος. Μικρή αλλά σπουδαία λέξη. Με περιεχόμενο που λέμε. Το όνειρο κάθε κοριτσιού που από μωρό ονειρεύεται να φορέσει εκείνο το άσπρο φορεματάκι με την ουρά δέκα μέτρων και να πνιγεί στο τούλι. Μπομπονιέρες, παρανυφάκια, ρύζια, πέπλα, κόσμος, γαμπρός…Για μισό λεπτό; Γαμπρός; Κάτι δεν πάει καλά μ’αυτή τη λέξη, δεν ταιριάζει με τις υπόλοιπες ρε παιδί μου. Ή μήπως δεν ταιριάζει με σένα; Μη φοβάσαι, δεν είσαι η μόνη.
Οι εποχές που όλοι περίμεναν από σένα να ανέβεις αυτά τα ρημάδια τα σκαλιά της εκκλησίας, όχι, δεν έχουν περάσει. Αυτό που έχει περάσει ανεπιστρεπτί είναι η δική σου ανάγκη να το κάνεις αν δεν θέλεις. Στις σύγχρονες κοινωνίες δεν είσαι υποχρεωμένη να ακολουθήσεις ένα πρότυπο ζωής που δεν σου ταιριάζει. Όχι, μην ξανοίγεσαι. Αυτοί που είναι να σε κράξουν θα το κάνουν με μεγάλη χαρά. Στο χέρι σου είναι να μην τους δώσεις το δικαίωμα να καθορίζουν την ζωή σου. Κάνε την προσωπική σου αναζήτηση για να ανακαλύψεις γιατί δεν θέλεις να βάλεις στεφάνι.
  1. Ο φόβος της δέσμευσης και η λατρεία της ανεξαρτησίας. Είναι το πιο κλασικό συναίσθημα και δεν συμβαίνει μόνο στους άντρες. Αντιθέτως παρατηρείται μεγάλη τάση των ανδρών να θέλουν να νοικοκυρευτούν στις μέρες μας. Αυτό όμως θα το συζητήσουμε άλλη φορά. Καμία γυναίκα πλέον δεν θέλει να έχει πάνω από το κεφάλι της ανθρώπους και κυρίως ευθύνες που μπορεί να αποφύγει.
  2. Οι γυναίκες πλέον δεν μπορούν να αποχωριστούν την δουλειά τους. Ακριβώς επειδή έχουν δει παραδείγματα μεγάλης δυστυχίας στο παρελθόν, ακόμη και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια, αντιδρούν κατά κάποιον τρόπο στο...σχέδιο που έχει φτιάξει γι’ αυτές η κοινωνία και στις απόψεις που θέλουν την γυναίκα στο σπίτι να αραδιάζει παιδιά σαν κουνέλα και να τα φροντίζει μην έχοντας άλλο ενδιαφέρον. Μην τρελαίνεσαι όμως φίλη αναγνώστρια, δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Τώρα θα μου πεις σε άλλες χώρες πουλάνε τα ανήλικα παιδιά τους και τα παντρεύουν με μεσήλικες για να πάρουν καμήλες. Οκ, δεκτό. Απλώς ας μην είμαστε απόλυτες.
  3. Ο γάμος είναι μια τυπική διαδικασία. Δεν αντιλέγω, απλώς αν την δεις σωστά, είναι μια μαγική διαδικασία, ένα ταξίδι που δεν ξέρεις πού θα σε βγάλει. Αρκεί να είσαι ώριμη και σίγουρη γι’ αυτό που κάνεις.
  4.   Όλα γίνονται για τα μάτια του κόσμου. Καλά, τώρα το έμαθες εσύ αυτό; Αν το πας έτσι, τα πάντα γι’ αυτό γίνονται. Γι’ αυτό γεννήθηκες εσύ, γι’ αυτό μπήκες στο πανεπιστήμιο, γι’ αυτό είσαι καλή στη δουλειά σου, γι’ αυτό βάζεις στόχους…Καλώς ή κακώς με τον κόσμο ζούμε. Αυτός σε βλέπει, αυτός σε κρίνει, με αυτόν συναναστρέφεσαι. Εκτός αν θες να πάρεις τα μπογαλάκια σου και να μεταναστεύσεις στο φεγγάρι. Εκεί σε διαβεβαιώνω, όλα για την πάρτη σου θα τα κάνεις.
  5. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Εδώ τι να σου πω, ότι έχεις άδικο; Θα πέσει φωτιά να με κάψει.
  6.  Θέλουν να αποκτήσουν όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν. Η ζωή είναι μία και δυστυχώς ή ευτυχώς το έχουν καταλάβει οι περισσότερες γυναίκες. Οποιαδήποτε λοιπόν, ευκαιρία για πάθος κι εμπειρία με σκοπό να μπορούν να πουν στα 80 τους πως είναι χορτασμένες από την ζωή, την αρπάζουν από τα μαλλιά και την κάνουν κουρούπα.
  7.  Πιστεύουν πως σίγουρα θα χωρίσουν. Δεν ακούν και λίγα τα αυτάκια μας ούτε βλέπουν λίγα τα ματάκια μας. Απλά χαλάρωσε και προσπάθησε να είσαι τουλάχιστον 80% σίγουρη για την επιλογή σου. 100% δεν θα είσαι ακόμα κι όταν είσαι.
  8.  Φοβούνται την απιστία. Καθημερινότητα. Και οι άντρες όμως το ίδιο φοβούνται πια. Οι γυναίκες έχουν ξεφύγει. Οι εμπειρίες που λέγαμε παραπάνω.
  9.  Φοβούνται πως ίσως έχουν γνωρίσει τον κατάλληλο και τον προσπέρασαν. Και πού να τον βρεις τώρα; Κάνε μια ανασυγκρότηση και βρες τον νέο κατάλληλο. Ουδείς αναντικατάστατος. Το εννοώ!
  10. Φοβούνται πως δεν θα βρουν τον κατάλληλο. Αχ, αυτός ο ένας που ψάχνουν όλες οι γυναίκες. Πού βρίσκεται επιτέλους; Το κακό που κάνουμε όλοι είναι πως κάποια πράγματα χωρίς να τα γνωρίζουμε, τα κάνουμε ιδέες και μετά τα εξιδανικεύουμε. Ποιος λοιπόν θα είναι αρκετά καλός για σένα αν περιμένεις τον ξανθό γαλανομάτη πρίγκιπα με κοιλιά καλοριφέρ και την Τζάγκουαρ κουκλίτσα μου; 
Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι, παντρεμένοι ή μη, στο τέλος καταλήγουμε με αυτόν που δεν φανταζόμασταν ποτέ.Όμως όλα τα σημαντικά κάπως έτσι δεν αρχίζουν;